Special Interest Group: AI in het Onderwijs

Op deze maandagmiddag 16 december kwam we met ruim 50 geinteresseerden vanuit het onderwijs (mbo, hbo, wo en UMCs) bijeen om te spreken over de mogelijkheden van AI in het onderwijs. AI ontwikkelingen komen overal terug in het nieuws, maar ook binnen het onderwijs vinden ontwikkelingen rondom AI plaats. Vanuit Wilco te Winkel van de Erasmus Universiteit Rotterdam kwam vandaar uit de ambitie om een Special Interest Group rondom AI op te richtingen binnen SURF om krachten te bundelen en kennis te delen.

Zelf heb ik daarbij kort in een presentatie een realistische kijk geven op wat ‘AI’ nu is en hoe we hier als onderwijssector naar kunnen kijken (in samenwerking met Thijs van der Horst): Demystifying AI – Een realistische verkenning van een veelbesproken technologie.

De take-aways van de presentatie:

Geen magie, wel next-level automatiseren.

Data is key. Zorg voor een helder probleem en een goede match met je data.

Data is gekleurd, getrainde algoritmes dus ook.

Hierna heeft Wilco kort verteld over een experiment van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam waarbij rapporten en verslagen die worden ingeleverd door studenten van te voren worden geanalyseerd door een tool van FeedbackFruits op schrijfstijl, formating, en taalgebruik. Voor een korte uitleg kan je deze video bekijken:

Een vraag die bij mij op kwam na deze presentatie is in hoeverre dit nu echt AI of machine learning is ten opzichte van gewoon een handig stukje (if this then that) IT. Het algoritme schijnt zich echter op basis van reinforcement learning te verbeteren.

De discussie vloeide rijkelijk gedurende de middag. Enkele interessante punten en meningen die in de discussie naar boven kwamen:

 • Er gebeurt al zo veel. Onderwijs en onderzoek doen al zo veel en hebben zo veel ervaring, laten we dat ook meer verzamelen en delen.
 • Transparantie in algoritmes is belangrijk
 • Transparantie in algoritmes is helemaal niet zo belangrijk
 • Een voorbeeld zoals van FeedbackFruits is nog eenvoudig en objectief (lengte van een zin, aantal pagina’s), het wordt lastiger als het gaat om een beoordeling in de vorm van bijvoorbeeld een cijfer
 • Gaan we naar een soort ‘AI-as-a-Service’ (ik ben zelf skeptisch of we dat moeten willen)
 • De kans van AI in het onderwijs is zorgen dat student 1 en student 400 de zelfde kwaliteit van nakijken en feedback krijgen
 • Moet ethiek de drijvende factor zijn uit wat we wél willen doen, of een limiterende factor van wat we niet willen doen

Hoe nu verder met de Special Interest Group? Daar was genoeg enthusiasme voor. Die zou kunnen beginnen met:

 • Verzamelen en orderen van verschillende initiaven
 • Die initiatieven duiden
 • Kennis delen
 • Én kennis ontwikkelen

Interessante links om verder te lezen:
Strategisch Actieplan voor Artificïele Intelligentie – Rijksoverheid
Kunstmatige Intelligentie in het Onderwijs – Rijksoverheid
Ethics Guidelines for Trustworthy AI – High Level Expert Group on AI van de Europeese Commissie
Kunstmatige Intelligentie in het Onderwijs – Kennisnet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *