In SURF-magazine: De kansen achter de hype

Deze column is gepubliceerd in het SURF-magazine 03 uit September 2020

Artificial intelligence. Iedereen heeft het erover. Tenminste, als je écht met innovatie bezig bent, dan heb je er wel een mening over. Ik ook natuur- lijk! Zo denk ik dat gezichtsherkenning verboden zou moeten worden, emotie-herkenning een moderne vorm van frenologie is, en dat de helft van wat we over AI horen een verkapte hype is.

Maar mijn stelligheid doet geen afbreuk aan de potentie van deze technologie. De mogelijke toepassingen zijn machtig interessant. Zoals filosoof Luciano Floridi zegt in het FD: we hebben maar één generatie om deze planeet te redden van klimaatverandering en sociale ongelijkheid, en dat kan niet zonder AI.

Dat het onderwijs en onderzoek van de toekomst door AI gaan veranderen, staat voor mij buiten kijf. Maar hoe het gaat veranderen en wat wij daarvoor moeten doen, is nog onduidelijk.

We hebben behoefte aan een ‘AI demystified’, het echte verhaal over wat AI kan en doet.

Daarom ben ik met collega’s Andres Steijaert en Thomas van Himbergen gaan praten met experts. Bij SURF, bij onze leden, en ook daarbuiten. Díe gesprekken delen wij in de SURF AI Innovators Podcast.

Luister met ons mee naar wat de echte experts te vertellen hebben.

Dan zoeken we samen naar de antwoorden.

Je vind alle SURF AI Innovator Podcasts op Soundcloud:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *