Scheepsjournaal #1: Op avontuur naar Engeland!

Deel 1 van een tweedelige video over een prachtig zeilavontuur naar de zuid Engelse kust. Geniet!

Zeilen is een van mijn grootste passies. De wind, het geluid van het water, de rust, en soms juist ook de spanning. Het heeft alles wat nodig is om te leven in het nu.

In de zomer van 2019 heb ik 6 vrienden zo gek gevonden om aan te sluiten op (een deel van) mijn twee-weekse zeilavontuur. Het plan was in eerste instantie om naar Noorwegen en Zweden te steken, maar een paar pittige zomerstormen gooiden roet in het eten. Met windkracht 9 aankomen bij de kust van Noorwegen was geen goede optie. Dus de tocht vertrok naar het zuiden.

Dag 1-2: Den Helder – Ramsgate

Na vertrek uit Den Helder kwamen we in pittige zeegang terecht, na nog geen 1,5 uur lagen mijn co-schipper en Hans benedendeks met zeeziekte. Een moeilijke beslissing of we met zo veel zieken wel een nacht door zouden kunnen zeilen. Gelukkig fleurde Bart na het middaguur weer op en konden we door blijven varen richting het kanaal. Met onstuimig weer en slecht te ontvangen weerberichten waren we blij om na 40 uur zeilen in de havenstad Ramsgate binnen te varen. Onderweg hadden we regen en storm mee gemaakt, en flarden over de marifoon van ‘gale warnings’ die uiteindelijk toch in een ander gebied bleken te zijn.

Dag 3-4: Ramsgate – Cowes

Hierna kwam het prachtige stuk langs de White Cliffs of Dover, zeilen in een zonnetje met mooie bries. Genoeg uitdaging voor de stuurlui, want het was druk op het water, maar met de prachtige zon, een 0,0% Radlertje en een vishengel kon de tocht niet stuk. Ook hier kon de nacht doorgezeild worden, waarbij we continue gelijk opliepen met wat later ook een Nederlands zeiljacht bleek te zijn. Zij hadden wel de durf om vlak onder de kust te varen, wij zaten iets zuidelijker.

Aan het eind van deze tocht voeren we in de vroege ochtend de Solent op richting het wereldberoemde zeilersplaatsje Cowes. Na even te moeten wachten op een plekje in de haven konden we aanleggen voor een bezoekje aan het douche gebouw, een pittige noodzaak na 4 dagen intensief zeilen. Maar eerst moest er nog een stukje visnet uit de schroef gedoken worden, dan blijkt dat water toch pittig koud! De warme douche maakte echter veel goed. De baarden gingen eraf en de snorren bleven staan (tot ieder’s groot succes!) en daarna werd Cowes ontdekt, zowel het stadje zelf als de mariner’s pubs die het huisvest.

Dag 5: Cowes – Yarmouth

Het kortste stukje zeilen deze week maar wel met pittige wind. Met tot in de 35 knopen aan de wind zeilen zorgde voor spanning en sensatie. Met Bart als schipper, want ik had geen energie meer. Na een ‘radar-dome overboordmanoeuvre’ en een snelle reparatie kon er mooi gezeild worden. De dag gevuld want aan-de-wind met stroom tegen schiet niet op.

Dag 6: Yarmouth – Cherbourg

Op de laatste vrijdag ging de wekker vroeg om het getij naarbuiten te pakken langs de iconische Needles. Flinke golven vanwege wind-tegen-stroom en mede daardoor het eerste gedeelte gemotored. Maar al vrijsnel konden de zeilen over bakboord vullen en koers gezet worden richting Frankrijk. Een prachtige laatste dag zeilen met aan het einde spiegelend water, een prachtige zonsondergang, en een potje Perudo. Uiteindelijk lopen we dan rond 23:00 de Franse zeehaven Cherbourg binnen. De eerste week van het avontuur is ten einde, er kan een kleine biertje gedronken worden!

Week 2, waarin we weer terug gaan naar Engeland, het kanaaleiland Guernsey bezoeken en eindigen in het Franse St. Malo komt ooit ook online. Eerst die video maar af editen, wat een werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *